Przepisy

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany.

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany.

 

Mam dla Ciebie coś ekstra! Zanim uciekniesz jak najdalej stąd, bo przecież chleba nigdy nie piekłeś, a ja jeszcze wymyślam jakieś wegańskie i bezglutenowe szaleństwo… Daj się namówić i zerknij na mój wpis, zapraszam na najprostszy przepis na bezglutenowy, wegański chleb gryczany

 

Przepis, który ratował mnie nie raz podczas studenckiego życia. Co jakiś czas jadąc do domu, mama zawsze piekła dla mnie dwa bochenki. Jeden na domowy weekend w rodzinnym mieście, drugi do zabrania ze sobą. Zawsze wchodząc do maminej kuchni, czułam jego zapach, a mimo, że delikatnie odbiega od tej klasycznej wersji, pokochasz go i Ty. 

 

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany.

 

 

Chleb ten zawsze wychodzi inny. Jeśli jesteś otwarty na trochę inne smaki pieczywa, a nie tylko białe buły, polubisz go na pewno. W przepisie podam bazowe ilości składników, jednak każdy kubek czy szklanka jest inna. Według swoich upodobań możesz także komponować dodatki do chlebka, a naprawdę jest w czym wybierać! Suszone śliwki, żurawina, rodzynki, sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie, co kto lubi. Cudo to, powstało dzięki inspiracji, którą był przepis wygrzebany na jakimś forum dawno temu, nawet nie potrafię odtworzyć w głowie, jak on dokładnie wyglądał i co w nim zmieniłam. 

 

Chlebek próbowało wielu moich bliskich/znajomych. Polubiła go moja babcia, smakował cioci, chłopak ubóstwia… Przyjaciółka, która ma celiakię krzyczy na mnie, że podałam jej przepis, bo jak zrobi, wyjada od razu minimum pół bochenka. Zaletą tego chleba jest to, że długo pozostaje świeży. Ważne, żeby przechowywać go z dala od wilgotnych miejsc. (Czasami kładąc go np. na parapecie, bardzo szybko pleśniał.) Ja najczęściej przechowuje go zawiniętego w kuchennej ściereczce. Jak każde bezglutenowe i wegańskie pieczywo, troszkę się kruszy, jednak jak już wspominałam, zawsze wychodzi inny i warto spróbować go upiec! Moja mama jest mistrzem i zawsze tworzy idealne cudo, które najbardziej uwielbiam pochłaniać z domowym musem z jabłek… Koniec wstępu, a teraz przepis na bezglutenowy, wegański chleb gryczany, w pełnej okazałości! 

 

 


Bezglutenowy, wegański chleb gryczany

 

 

Przepis na bezglutenowy, wegański chleb gryczany.

 

Czego potrzebuje? 

 

dobry humor

3 szklanki mąki gryczanej*

3-4 małe, ugotowane, rozgniecione i ostudzone ziemniaki

paczkuszka drożdży suszonych**

szczypta soli i cukru

woda (Najlepiej przegotowana, wystudzona)

dodatki wedle uznania, u mnie: siemię lniane, pestki dyni, słonecznika i śliwki suszone***

 prostokątna foremka, arkusz papieru do pieczenia

 

* Mąkę gryczaną otrzymasz po zmieleniu kaszy gryczanej niepalonej (białej). Ja najczęściej kupuję tą, firmy SanteDostaniesz ją w lepiej wyposażonych sklepach spożywczych/supermarketach. Kaszę mielę w najzwyklejszym młynku do kawy. Jeszcze rok temu moja mama używała takiego, który był jej ślubnym prezentem! 

**Wadą tego chlebka jest fakt, że czasami czuć zapach dodanych drożdży. Myślę, że przy kolejnym pieczeniu, warto spróbować dodać ich mniej lub spróbować z tymi świeżymi, również w zredukowanej ilości. 

*** Specjalnie nie podaje ilości, wszystko zależy od Ciebie. Jednak nie dorzucaj zbyt dużo dodatków, żeby chleb miał szansę ładnie urosnąć.

 

Co krok po kroczku mam zrobić?

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°. Przygotuj sobie również prostokątną foremkę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby było łatwiej, możesz naciąć rogi, wtedy papier będzie się lepiej układał. W jednej misce wymieszaj mąkę gryczaną, suche drożdże, sól, cukier, dodatki. Następnie dorzuć rozgniecione ziemniaki, wymieszaj. Teraz do działania potrzebny jest mikser, taki zwykły, najzwyklejszy z dwiema końcówkami. Stopniowo dolewasz wody i odpalasz machinę! Tylko uważaj na włosy, łatwo sobie co nie co wkręcić! 🙂 Dolewaj, dolewaj, aż do momentu, kiedy ciasto będzie miało spójną, częściowo płynną konsystencję, bez większych grudek. Dobrze, teraz wystarczy wszystko przelać do naszej foremki. Najlepiej użyć takiej większej, chlebek wychodzi dosyć spory. Wyrównaj wszystko, a następnie odstaw ciasto na pół godzinki, najlepiej w ciepłe miejsce i przykryte ścierką. Nie wiem czy ten krok jest niezbędny, ale ja tak zawsze robię. Ciasto powinno ładnie urosnąć i wtedy prosto z nim do pieca! Niech tam siedzi około 1 godziny. Sprawdzaj je, szczególnie skórkę, czy nie jest zbyt mocno przyrumieniona. Po upieczeniu, chlebek koniecznie trzeba wystudzić! Wtedy na pewno nie będzie się tak mocno rozpadał podczas krojenia. 

 

 

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany

 

Uwielbiam gotowanie za to, że z kleistej, surowej masy, powstaje coś obłędnie pysznego i wartościowego! Tak jak tutaj, bezglutenowy, wegański chleb gryczany!

 

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany.

 

Mój wyszedł niski i zbity, jednak wszystko zależy od ilości dodatków, dokładnego zmielenia mąki i piekarnika. Mojej mamie zawsze wychodzi mięciutki i wyrośnięty. 

 

Bezglutenowy, wegański chleb gryczany

 

 

Naprawdę polecam spróbować tego chlebka. Szczególnie sprawdzi się dla osób, które wyeliminowały ze swojej diety gluten i nabiał/jajka, o roślinożercach nie wspominając. 

Może Wy macie jakiś inny, sprawdzony przepis na bezglutenowy, wegański chleb gryczany? Albo używacie innej mąki, z której wychodzi jeszcze lepsze cudo? Koniecznie dajce znać! 

 

Duuuużo kreatywności i cierpliwości w kuchni, 

 

Wasza M.

 

Close