Przepisy

Tarta z awokado z książki „Smakowita Ella”

Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"

Lubicie awokado? Bo ja uwielbiam! Co powiecie na przepyszne ciasto, które skradnie Wasze kubki smakowe oraz pozwoli odkryć smak tego owocu, tak zupełnie na nowo? Przed Wami: wegańska, bezglutenowa tarta z awokado!

Przepis na tę tartę odkryłam dzięki książce Smakowita Ella, której szczęśliwą posiadaczką, od dłuższego czasu jestem. Pamiętam, że przeglądając książkę po raz pierwszy, przepis ten, od razu przykuł moją uwagę. Oryginalna nazwa ciasta brzmi: tarta limonkowa key lime pie. Mimo że lista składników i wykonanie wydawało mi się bardzo łatwe, odkładałam próbę przyrządzenia tej słodkości przez dłuższy czas. Dlaczego? Kompletnie nie byłam przekonana, że końcowy efekt tego połączenia może okazać się smaczny. Awokado i sok z limonek jako główne składniki słodkiej tarty? To nie może się udać! A jednak, tarta z awokado z przepisu autorki, okazała się strzałem w dziesiątkę!

Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"

Deser był niespodzianką, która czekała na mnie w lodówce, po powrocie z pracy. Wykonał go mój M. i efekt końcowy był znakomity! Składniki są mało wyszukane, każdy dostaniemy w lepiej zaopatrzonym sklepie. Co do sprzętu, potrzebny Ci będzie mikser, który poradzi sobie z rozkruszeniem migdałów. Jednak… nawet bez tego można się obejść. Mój chłopak zrobił to wszystko… ręcznie! Siekał migdały ostrym nożem,  ale ostrzegam, ta wersja jest dużo bardziej czasochłonna, dużo bardziej!

Tarta została wykonana tak, jak wskazywał na to autorski przepis. Jedyna zmiana to większa ilość startej skórki limonki i świeżych malin, którymi przyozdobiliśmy ciasto. Zatem, do dzieła! Zanotujcie listę składników i nie zapomnijcie o niczym, będąc na najbliższych zakupach!

 

Bezglutenowa, wegańska tarta z awokado

Czego potrzebuję?

Spód:

 2 1/2 szklanki migdałów

nieco ponad 3 1/2 szklanki wypestkowanych daktyli Medjool *

2 łyżki oleju kokosowego

Wierzch:

5 bardzo dojrzałych awokado **

sok z 3 limonek

niecała szklanka syropu klonowego/z agawy/płynnego miodu

skórka otarta z jednej, wyparzonej limonki

4 łyżki stałej części mleczka kokosowego, która utworzy się, jeśli dzień wcześniej wpakujemy je do lodówki.

 

*  W sklepach, łatwiej dostępne są suszone daktyle bez pestek, które są mniejsze i twarde. Sprawdzą się, jeżeli nie macie gdzie kupić tych świeżych. Jak z nimi postąpić? Ja zawsze robię tak, że zalewam odpowiednią ilość suszonych daktyli wrzątkiem i zostawiam na godzinkę. Po odlaniu wody otrzymujemy miękkie daktyle, które bez problemu da się zblendować

** Dojrzałe awokado często robią się ciemne w środku. My użyliśmy jeszcze zielonych, mięciutkich owoców. Dlatego tarta wyszła tak pięknie zielona. (Polecam wybierać te zieloniutkie, inaczej kolor ciasta będzie zgniłozielony). Nasze awokado było niewielkie, dlatego wierzchu wyszło tak mało.  Następnym razem wybrałabym te średniej wielkości.

 

Co krok po kroku mam robić?

Spód:

Zaczynamy od migdałów, które należy porządnie rozkruszyć, ale nie robić z nich gładkiej mąki. Do migdałów dodajemy daktyle oraz olej kokosowy, a następnie, miksujemy wszystko razem, aż powstanie w miarę jednolita, kleista masa. W okrągłej, metalowej formie, wyłóż spód. Rozprowadź go równiutko szpatułką, a następnie, porządnie dociśnij masę, żeby była zbita.

Wierzch:

Awokado przekrój w połowie, tak dookoła pestki, która znajduje się w środku. Następnie złap za obie połówki i każdą z nich, przekręć w odwrotnym kierunku, dzięki temu łatwo dostaniesz się do wnętrza owocu. Wyjmij pestkę i za pomocą np. łyżki wybierz miąższ do naczynia, w którym będziesz wszystko blendował. Dodaj sok z limonki, syrop klonowy i mleczko kokosowe. Następnie… Bruuuum, odpalamy maszynę i miksujemy na gładziutką, kremową masę.

Końcową masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy wszystko ładnie. Tak powstałą tartę, najlepiej umieścić na godzinkę w zamrażalniku, a dopiero później przechowywać w lodówce. Przed pierwszym podaniem, udekorować startą skórką z limonki, a opcjonalnie, można dorzucić też maliny/borówki/jeżyny.

A mi, nie pozostaje nic innego, jak powiedzieć głośne SMACZNEGO! 

Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"Tarta z awokado z książki "Smakowita Ella"

Czyż tarta z awokado nie prezentuje się cudownie? Uwierz mi, kawałki znikają w oka mgnieniu…Polecam wypróbować ten przepis. Idealny na cieplejsze, słoneczne dni na balkonie, ale sprawdzi się także podczas deszczowej ewakuacji, która kończy się w łóżku, z dobrą herbatą i książką. Tarta z awokado oprócz swoich walorów smakowych, jest idealna dla roślinożerców i bezglutenowców. Czego chcieć więcej! Dużo bitew na mąkę w kuchni Wam życzę, bo gotowanie powinno być radością, umilającą naszą codzienność!

PODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? PODZIEL SIĘ NIM ZE SWOIM OTOCZENIEM! 

Mam nadzieję, że przepis na zdrowe Rafaello z komosy ryżowej Ci się podoba. Każdy komentarz, polubienie czy udostępnienie, są dla mnie bardzo ważne. Cholernie mnie motywują i dają nadzieję, że to, co robię, chociaż trochę pomaga i inspiruje drugą osobę! Pamiętaj, że znajdziesz mnie na FacebookuInstagramie i BloglovinSzczególnie polecam Ci zajrzeć na moje instastories, gdzie dzielę się urywkami z mojej codzienności. Wpadaj i bądźmy w kontakcie, ściskam! 

  • Ewelina Dalecka

    Twoje posty kulinarne są sztosem! Zapisuję ten przepis i robię w najbliższym czasie. 🙂 Buźka!

    • Aaa, nawet nie wiesz jaki duuuuży uśmiech pojawił się na mojej twarzy! Dzięki Welcia i udanych wypieków, ściskam cieplutko! 🙂

Close